Otidea flavidobrunneola

Elokuun lopulla (29.8.2014)  poikkesin lehtimetsäiseen ryteikköön Lahden ja Hollan rajamailla. Paikka sijaitsee Lahdessa Porvoonjoen erään lähtöuoman lähellä Okeroisissa ja olin käynyt siinä tätä ennen vain kerran. Koivua ja tuomea kasvavassa kolmessa toisiaan lähellä olevassa paikassa oli maljakkailta tai jänönkorvilta (Otidea) näyttäviä sieniä. Sienet kasvoivat maassa multavassa kohdassa. Mikroskoopissa pystyin tosin lajin päättelemään helposti jänönkorvaksi itiöiden muodon ja niiden sisältämien ilmakuplien perusteella. Tarkempi lajimääritys jäi arvoitukseksi noin vuodeksi. Annoin kuitenkin saman vuoden syksyllä rovaniemeläiselle sieniharrastaja Tapio Kekille näytteestä palan kun tiesin, että hän on kiinnostunut ja ennestään selvitellyt jänönkorvia.

Tapio palasi asiaan sähköpostin välityksellä Konneveden sienisystematiikan ja ekologian työpajan jälkeen huhtikuussa seuraavana vuonna. Hän oli käynyt omia näytteitään läpi ja samalla katsonut myös keräykseni. Otideoiden uuteen määrityskaavaan tukeutuen hän päätteli, että laji voisi olla Otidea flavidobrunneola. Valokuvani sienestä myös tukivat tuota määritystä.

Otidea flavidobrunneola on Harri Harmajan tieteelle uutena kuvaama laji Karsteniassa vuonna 2009 (Karstenia Volume 48(2) 2009). Suomessa museoihin tallennettuja näytteitä oli tätä ennen kaksi. Ruotsista on myös kaksi keräystä ja yksi keräys on Norjasta. Oma keräykseni on siten maailmanlaajuisesti kuudes keräys lajista!  Tuoreena sienen ulkopinta on vaaleanruskea tai ihonvärinen. Näyte kuivuessaan muuttuu tumman ruskeaksi. Jänönkorvaksi lajin itiöt ovat pienikokoisia, pituudeltaan vain noin 10 μm pitkiä. Lajilla ei ole suomenkielistä nimeä.

P.S. Katso hieno Otideoiden maailmanmonografia (A monograph of Otidea (Pyronemataceae, Pezizomycetes)) tästä linkistä. Artikkelissa on myös määrityskaava jänönkorvista ja mukana tämä laji.

Kiitokset Tapio Kekille lajin määrityksestä! Näyte on tallennettuna Turun sienikokoelmiin (TUR).

Otidea_flavidobrunneola

Otidea_flavidobrunneola1