Helsingin sienet – Fungi of Helsinki
Tavoitteena tässä on edistää sieniharrastusta ja sienten lajituntemusta (ainakin omaani). Oma tavoitteeni on lisäksi bongata mahdollisimman monta sienilajia Helsingissä. Sienestämässä tulee ulkoiltua ja samalla tutustuu kaupunkiin tarkemmin 🙂
Sovellus perustuu Simile Exhibit -ohjelmistoon ja sen toiminnallisuuteen.
Lajien uhanalaisuus-, levinneisyys- ja ekologiatiedot perustuvat puolestaan kirjaan Salo, Pertti et al. toim. (2005) Suomen helttasienten ja tattien ekologia, levinneisyys ja uhanalaisuus. Helsinki: Suomen ympäristökeskus. Uhanalaisuustiedot on päivitetty uusimman vuoden 2010 uhanalaisuustarkastelun mukaisiksi. Tieteellisiä nimiä on päivitetty Funga Nordican (2012) mukaisiksi sekä Index fungorum -palvelusta. Ruotsinkielisiä lajien nimiä on täydennetty Ruotsin lajitietokannan (Dyntaxa) nimistöstä.
Erityiset kiitokset sienipolkulaisille monien lajien tunnistamisesta! http://kotihiiri.com/polku/
Esitys Suomen Sieniseuran kuukausikokouksessa 13.12.2011.
Kuvien oikeudet
Kuvat olen ottanut vuosien 2008–2015 aikana pääosin Helsingissä, mutta myös muualla. Kuvien oikeudet omistaa allekirjoittanut.
Esitysmuodot
Sovelluksessa on neljä tietojen näyttötapaa (valittu esitysmuoto on alleviivattuna punaisella).
- Voit katsella sienten kuvia pikkukuvina (PIKKUKUVAT). Kussakin pikkukuvassa on linkki, josta voit avata isomman kuvan.
- Voit katsella tietoja taulukkomuodossa (TAULUKKO) ja järjestää tiedot minkä tahansa sarakkeen perusteella.
- Voit katsella tietoja listatyyppisesti (TIEDOT), jolloin kukin laji ja sieni esitetään omassa tietokortissaan. Lajista kerrotaan muun muassa uhanalaisuus, käytettävyys, ekologia ja levinneisyystietoja. Kustakin lajista on myös linkit
Google- ja
Flickr-kuvahakuihin.
- Voit katsella sieniä karttalla (PAIKAT).
Kaikki esitysmuodot ovat yhteydessä sovelluksen hakuominaisuuksiin.
Tietojen hakeminen
Ikkunan oikeassa palstassa ovat hakuominaisuudet. Sovelluksessa on sekä vapaatekstihaku että ns. näkymähaku (”faceted metadata search and browse” tai ”guided search”).
Vapaatekstihaku
Vapaatekstihaussa hakutulos rajautuu sitä mukaa kun vapaatekstihaun kenttään kirjoittaa merkkejä. Vapaatekstihaussa ei ole Hae-painiketta tai vastaavaa, eikä hakulauseen loppuun tule kirjoittaa jokerimerkkiä (*-merkki). Vapaatekstihaku hakee peräkkäistä merkkijonoa kuvaustiedoista (alusta, keskeltä tai lopusta). Kun rajaat aineistoa vapaatekstihaulla, muuttuu samalla näkymien sisältö rajauksen mukaisesti.
Näkymähaku
Vapaatekstihaun jälkeen oikeassa palstassa ovat näkymät, joiden avulla tietoja voi rajata ja hakea monipuolisesti klikkaamalla näkymien asiasanoja. Näkymiä on tällä hetkellä 17 (lajiryhmä, uhanalaisuusluokka, käytettävyys, elintapa, itiöemän muoto, itiöpölyn väri, lakin tai itiöemän väri, lakin muoto, lakin pinta, lakin alapinta, lakin reuna, helttojen kiinnittyminen, jalan muoto, jalan pinta, malto, maitiaisneste, maku ja haju). Voit aloittaa haun mistä tahansa näkymästä ja klikata mitä tahansa näkymän asiasanaa. Valitsemasi asiasana korostuu lihavoinnilla. Valittuasi jotain, voit edelleen rajata hakua muiden näkymien avulla. Näkymien välillä tehdään ja-tyyppinen rajaus; näkymän sisällä voit valita useamman näkymän asiasanan (tai-valinnat). Saat yhdistelmillä nopeasti rajauttua aineistoa ja samalla voit tarkastella sieniä useiden ominaisuuksien suhteen. Tehty valinta näyttää ja laskee valmiiksi muiden näkymien asiasanojen lukumäärät. Kunkin näkymän asiasanan edessä on hakutulokseen tulevien osumien lukumäärä valmiiksi laskettuna.
Voit rajata ja tunnistaa sieniä synoptisen määrityskaavan tapaan (multi-access key tai synoptic key). Synoptinen määrityskaava (tai avainhaku) käyttää hyväksi sienten ominaisuuksien ja tuntomerkkien luokittelua. Voit rajata lajeja niiden ominaisuuksien ja ominaisuuksien yhdistelmien avulla.
Hakuohjeita
- Pitämällä Control-näppäintä alhaalla, voit valita useamman lajiryhmän näkymästä Lajiryhmä.
- Näkymiä voit piilottaa ja näyttää – ja + -painikkeilla. Näkymää voit vetää suuremmaksi laatikon lopussa olevasta pienestä kolmiosta. Myös karttaa voit suurentaa vastaavasti.
- Karttaa voit lähentää tai loitontaa vasemmalla ylhäällä olevista kontrolleista tai voit tarkentaa karttaa myös kaksoisklikkaamalla hiirellä. Karttaa voi liikuttaa hiirellä. Hiiren rullalla karttaa voi joko loitontaa tai lähentää.
- Voit ryhmitellä tiedot pikkuvaesitysmuodossa valitsemalla ensin lajittelutekijäksi esim. lajiryhmän.
- Sovelluksen alkuun pääset: 1) Lataamalla sovelluksen uudestaan a) selaimen päivitä painikkeesta, b) klikkaamalla otsikkoa Helsingin sienet…, c) klikkaamalla kun olet tehnyt rajauksen linkkiä ”Poista kaikki rajaukset” -linkkiä tai
2) a) poistamalla tehdyt valinnat, b) klikkamalla selaimen historiatietoja tai selaimen takaisin-nuolipainiketta riittävän monta kertaa.
Tietojen lajittelu ja ryhmittely
Ruudun keskellä ylhäällä ”lajittele:” -tekstin jälkeen on linkki lajittelutoimintoon. Klikkaamalla hiirellä tätä linkkiä avautuu ponnahdusikkuna, josta voit valita lajittelujärjestyksen. Voit lajitella tiedot joko nousevaan (a-ö) tai laskevaan (ö-a) aakkosjärjestykseen esim. sienten tieteellisen, suomenkielisen tai ruotsinkielisen nimen mukaan. Voit lajitella tiedot useiden tekijien mukaan klikkaamalla ensimmäisen lajittelutekijän perässä olevaa ”ja”-sanaa. Jos olet valinnut esim. lajiryhmän ensimmäiseksi lajittelutekijäksi, ja klikkaat sen jälkeen radiopainiketta ryhmittele, ryhmittelee sovellus hakutuloksen lajiryhmän mukaisesti.
Taulukko-esitysmuodossa lajittelu tehdään taulukon sarakeotsikoita klikkaamalla. Pieni kolmio sarakeotsikossa osoittaa valitun lajittelujärjestyksen: () laskeva järjestys tai (
) nouseva järjestys.
Luokitukset
Käytettävyys1 | Uhanalaisuusluokka2 |
![]() |
RE Hävinneet (Regionally Extinct) |
![]() |
CR Äärimmäisen uhanalaiset (Critically Endangered) |
![]() |
EN Erittäin uhanalaiset (Endangered) |
![]() |
VU Vaarantuneet (Vulnerable) |
![]() |
NT Silmälläpidettävät (Near Threatened) |
![]() |
LC Elinvoimaiset (Least Concern) |
![]() |
DD Puutteellisesti tunnetut (Data Deficient) |
![]() |
NE Arvioimatta jätetyt (Not Evaluated) |
![]() |
NA Arviointiin soveltumattomat (Not Applicable) |
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
1 Käytettävyystiedot perustuvat Suomen Sieniseuran käytettävyystietoihin. ks www.funga.fi.
2 Uhanalaisuustiedot ovat viimeisimmän vuoden 2010 tarkastelun mukaisia. Maailman luonnonsäätiön IUCN uhanalaisuusluokitus.
Rajoituksia
- Sovelluksen tiedoissa olevista virheistä vastaa allekirjoittanut. Osa virheistä on syntynyt tietojen käsittelyn yhteydessä.
- Lajien luokittelu niiden tuntomerkkien ja ominaisuuksien osalta on kesken ja vaatisi rutkasti lisää työtä.
Kaikki palaute, etenkin lajimäärityksiä ja lajien ominaisuuksien luokittelua koskeva palaute, on erittäin tervetullutta.
Help
In English… This is my Fungi site, documenting the mushroom hunting in Helsinki year 2008–2015. The aim is to improve knowledge of fungi species (at least my own).
All photos © Petri Roponen
Petri Roponen 2.1.2009 proponen@yahoo.se
kotisivu/home page